2013.11.8

French Cultural Policy and Higher Education

2013.11.8/投稿者:Eri Sugiura/GO Lunchtime Lecture

Eri Sugiura

The lecture of Mr. Roudier began by stating how culture is integrated in politics in France. Culture can be considered one of the elements which underline the international presence of France. Moreover, by adopting the policy of “cultural exception,” we can distinguish cultures from other commerce, thus protecting the cultural diversity in the world. In addition, the lecture also treated the theme of higher education, such as the educational system and exchange programs in France.
One of the most interesting subjects was the diffusion of French language in the world. French is the official language in more than 30 countries and it is the common language for 220 million people.

図8

France is actively working on the diffusion of French language with government agencies such as Institut français and Alliance française. However, in a situation like this, I was quite impressed that there are several exchange programs for foreign students not only in French but also in English. Mr. Roudier explained that by offering classes in English, students who have never learned French can also be encouraged to go study in France. They will eventually start to want to learn French by going to French university and spending their time in France. The idea to first attract English speakers and then familiarize them with French can be a good opportunity for the University of Tokyo. Today, the effective use of English as a common language might be a key to introducing many people to the language and the culture of a country.