2014.4.25

Studying Stateside: University Life in the USA

2014.10.18/投稿者:Haruna Funabiki/GO Lunchtime Lecture

Haruka Funabiki

On April 25th, 2014, Ms. Rosie Edmond, Regional Director of the American Embassy in Japan’s Education USA in Northeast Asia and the Pacific, came to speak on the American higher education system. She started off by commenting on how nice it was to see students gathered during lunchtime, bringing lunch. One of the wonderful things about university life in the USA is that there are so many opportunities to get involved in activities and events (with free food)! She was very eager to make the lecture interactive, introducing us to the American style of learning.
Ms. Edmond went on to raise four essential traits of universities in the States: diversity, flexibility, work experience, and resources. Every school has its own culture, resulting in diversity and a wide range of choices for us. Flexibility can be found in choosing or changing one’s major – even designing our own major is possible.

6

Work experience – lots of universities offer internship opportunities to international students. The experience itself is fun, and it can also be an asset when applying for a job back in Japan. The magnitude of resources in the States is amazing, and some universities share their libraries, something that is not often seen in universities in Japan.

Lastly, she introduced us to Education USA, where we would be able to get further information on our studying abroad options and opportunities, as well as on scholarships, visas, etc. After the lecture, Ms. Edmond gave us time for some Q&A. Students were particularly interested in how to prepare for applying to a university and dorm life.

I myself am interested in studying in the USA and Ms. Edmond’s lecture deepened my aspiration to do so. The difference in the style of learning between Japan and the States makes studying abroad seem challenging and intimidating, but I think that it would be an exciting experience to be in such a rich environment.